מלחמת העולם השנייה טרם הוכרעה, ולנוכח האימה של עולם העומד בפני הגדולה בסכנות, כתב נתן אלתרמן מחזור שירים "שמחת עניים" – יצירת מופת, שעומדת בסימן מתח גבוה בין מסורת יהודית לחרדה אוניברסלית, בין אהבת בשרים למוסר ומצפון. רק העברית של אלתרמן מצליחה להעביר את הסוד הזה.
מרצה: פרופ' ניסים קלדרון, מבקר ספרות
תוכנית הסופ"ש:
היצירות הקנוניות בזמר העברי מכל הזמנים. שירים שליוו את סיפור חיינו כאן בארץ. כאלה שנתנו ביטוי לחלומות ולכאבים, לפסגות ולתהומות, להצלחות ולטעויות בניווט. שירים שהיוו סיסמוגרף לתפניות שעתידות להתחולל בחברה הישראלית, שירים שבעצמם חוללו שינוי או עזרו ליצור מציאות חדשה.
מספר: ד"ר מוטי זעירא | שירה: מיטל טרבלסי | פסנתר: תומר קלינג
על סרטים ויצירות קולנוע שהשאירו חותם על תעשיית הקולנוע ועל תרבות המאה ה-20. נבחן מה מייחד אותם, מה סוד קסמם, ומה הפך אותם ליצירות מופת באמנות הקולנוע.
מרצה: רון פוגל, התוכנית לתואר שני בתרבות הקולנוע, אוניברסיטת חיפה
ספר התנ״ך הוא ספרייה מהפכנית שנוצרה בתהליך בן מאות שנים, על-ידי מחברים רבים, חלקם הגדול עלום שם. החיבורים השונים היו לספר, סביבו נתגבש עם ישראל. מה יש בספר שאיחד את העם לדורותיו? מהן הנסיבות שהרחיבו את גבולות השפעתו עד שהיה לאחת מאבני היסוד של תרבות המערב ומעבר לה?
מרצה: פרופ׳ יאיר זקוביץ', החוג למקרא, האוניברסיטה העברית בירושלים, חתן פרס ישראל בשנה זו לחקר המקרא
פסלו של אוגוסט רודן כיצירת מופת, המהווה ביטוי ממצה של יצירתו הסוערת ושל הלכי הרוח במאה ה–19, ופותח את השער לפיסול המודרני במאה ה-20. במפגש, נקלף את הרבדים השונים של הפסל מבחינת משמעויות והקשרים, ונגלה דרכם את דרך עבודתו ומחשבתו של האמן.
מרצה: דוד איבגי, אוצר, חוקר ומרצה לאמנות
יצירות המופת הווירטואוזיות במוסיקה הקלאסית בתקופת "אביב העמים", מה סוד קסמן? על כך במופע לא שגרתי שכולו תשוקה ויצרים, וירטואוזיות ונשמה יתרה, סיפורי זימה ורכות יתרה. חוויית קצוות מסעירה, שקשה להוציאה מהראש.
בביצוע הפסנתרנית ד"ר אורית וולף ובהשתתפות אמנים אורחים:
הפסנתרן והמעבד טל זילבר, זמרת הסופרן קארין שיפרין, הגיטריסט דניאל שץ
גילויו הראשוני בציבור היה כמחזאי שנון, מצחיק ומכאיב, השוחט "פרות קדושות" בכתביו. להצלחה הציבורית הגדולה שלו זכה בעקבות המחזה "חפץ". או אז נתגלתה יכולתו הגאונית גם ככותב מחזות ובהמשך נודעה גדולתו גם בכתיבת סיפורים, פזמונים ושירה.
מרצה: עודד קוטלר, שחקן תיאטרון ובמאי
אדית פיאף – סמל התרבות הצרפתית, שכל שיר בביצועה הפך ליצירת מופת בסוגת השנסון הצרפתי. השחקנית הישראלית יונית טובי, שגילמה את דמותה וזכתה בפרס התאטרון הישראלי מבצעת את מיטב שיריה של פיאף, כמו גם את סיפור חייה וחוויותיה של מלכת השאנסונים הבלתי נשכחת.
פסנתר: שחר בורק | גיטרה: רון כץ | אקורדיאון: אתי תבל | קונטרה בס: אלון עזיזי | תופים: אסף דגן